PASEK NARZĘDZI

HOME_BUTTONABOUT_BUTTONCONTACT_BUTTONINSTAGRAM_iconYoutube_iconTwitter_iconFacebook_button

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Nietolerancje pokarmowe i alergie opóźnione cz. 1

Dzisiaj ciężki kaliber...
Nietolerancje pokarmowe oraz alergie typu III-go.
Czym one się różnią i co to jest?


Nietolerancja pokarmowa jest terminem, który odnosi się do niepożądanych reakcji po spożyciu pokarmu, które przebiegają bez podłoża immunologicznego. Czyli w odpowiedzi na spożyty pokarm nie bierze udziału układ odpornościowy.
Najpopularniejsze są: nietolerancja laktozy (cukier mleczny), fruktozy (cukier występujący w owocach), histamina (amina biogenna występując w wielu produktach żywnościowych, między innymi truskawkach, orzecha, żółtym serze).
Coraz częściej jednak terminu nietolerancja pokarmowa używa się do określania nadwrażliwości pokarmowej opóźnionej, czyli typu III. Spotykamy się z takim mylnym sformułowaniem zarówno w prasie, Internecie, jak i w powszechnym użyciu.
Więc czym jest Opóźniona alergia pokarmowa, a czym nietolerancja?
W przypadku alergii pokarmowej dochodzi do odpowiedzi ze strony układu immunologicznego. Wytwarzane są przeciwciała, które mają za zadanie łączyć się z cząsteczką pokarmu. Powstaje kompleks antygen –przeciwciało.
Natomiast w przypadku nietolerancji nie stwierdzamy udziału układu immunologicznego, czyli nie są wytwarzane przeciwciała.  Z nietolerancją pokarmową mamy do czynienia w przypadku niedoboru enzymów odpowiedzialnych za trawienie, czyli rozkładanie cząsteczek pokarmów. Brak enzymów może być wrodzony (nietolerancja laktozy rozpoznawana u dzieci) lub nabyty (nietolerancja laktozy nabyta na przykład na skutek zaburzeń mikroflory jelit).
W przypadku nietolerancji pokarmowych najczęściej zaleca się stosowanie diety eliminacyjnej (unikanie mleka w przypadku nietolerancji laktozy) lub podawanie enzymów, które dokonają procesu rozłożenia danego produktu (np. w przypadku nietolerancji histaminy podawanie enzymu DAO).
Różny jest też czas wystąpienia objawów, w przypadku nietolerancji objawy mogą się pojawić w czasie od kilkudziesięciu minut do kilku godzin po spożyciu szkodliwego pokarmu.

Wiedza na temat nietolerancji jest bardzo ograniczona, a zarazem okropnie skomplikowana. W codziennej pracy spotykam się coraz częściej z osobami, których schorzenia spowodowane są nietolerancjami. Otyłość, anemia, migreny, bóle głowy, bóle mięśni, wczesna osteoporoza, zatrzymywanie wody w organizmie, objawów nietolerancji jest pełno. Jeśli posiadasz 5 lub więcej objawów z tej listy, to powinieneś moim zdaniem rozważyć wykonanie testów na nietolerancje i alergie pokarmowe:


  • Układ krwiotwórczy: anemia z niedoborem żelaza, hiposplenizm, niedobór witaminy K (trombocytoza), zapalenie naczyń.
  • Układ kostny: wczesna osteoporoza, reumatoidalne zapalenie stawów, niski wzrost, nieosiągnięcie szczytowej masy kostnej.
  • Układ nerwowy: autyzm, padaczka, depresje, nerwice, schizofrenia, otępienie, demencja, różnego rodzaju miopatie, zaburzenia równowagi, mowy, oczopląs.
  • Nerki i wątroba: pierwotna marskość wątroby, stłuszczenie wątroby, kłębuszkowe zapalenie nerek, przewlekłe zapalenie wątroby.
  • Choroby endokrynologiczne: cukrzyca typu I, zaburzenia płodności, skłonność do poronień, schorzenia tarczycy (Hashimoto) i trzustki, choroba Addisona.
  • Choroby płuc: astma, sarkoidoza.
  • Inne: wysoki poziom cholesterolu, aftowe zapalenia jamy ustnej, hipoplazja szkliwa zębowego.
  • bóle i wzdęcia brzucha
  • biegunki tłuszczowe lub wodniste
  • utrata masy ciała, chudnięcie
  • zaburzenia rozwoju u dzieci
  • niski wzrost
  • zmiana usposobienia, często depresja
  • objawy niedoborowe będące efektem zespołu złego wchłaniania
  • skąpoobjawowa (ubogoobjawowa lub nawet bezobjawowa) nietolerancja (głównie celiakia)- zmiany chorobowe występują tylko w błonie śluzowej jelita cienkiego i zwykle nie towarzyszą im objawy typowe dla formy jawnej (czasem np. afty w ustach są jedynym objawem). Ta postać choroby występuje zdecydowanie najczęściej, u większości chorych.Najczęstsze objawy:
  • niewyjaśniona niedokrwistość z niedoboru żelaza
  • podwyższony poziom cholesterolu
  • afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej (bardzo charakterystyczne)
  • niedorozwój szkliwa zębowego
  • ciągłe zmęczenie
  • zaburzenia neurologiczne (neuropatia obwodowa, ataksja, padaczka)
  • uporczywe bóle głowy
  • depresja
  • wczesna osteoporoza, bóle kostne i stawowe
  • problemy ze skórą (sugerujące chorobę Dühringa – skórną postać celiakii)
  • nawykowe poronienia, problemy z płodnością
  • współistniejące choroby autoimmunologiczne

  • ukryta (latentna, utajona) – mówimy o niej, kiedy we krwi osób z prawidłowym obrazem jelita stwierdzamy obecność charakterystycznych przeciwciał. U osób tych można spodziewać się zaniku kosmków w przyszłości i pełnego rozwoju choroby.
  • Zaostrzenie objawów i ujawnienie się nietolerancji pokarmowych w tym celiakii może także mieć związek z ciążą, infekcją, silnym stresem lub zabiegiem chirurgicznym.
  • Zastanówmy się więc co to są nietolerancje pokarmowe. 


Natomiast w przypadku alergii pokarmowej opóźnionej- objawy, jak sama nazwa wskazuje, pojawiają się z opóźnieniem, które może wynosić nawet do 3 dni.
Należy podkreślić również fakt, że diagnostyka nietolerancji pokarmowej nie ma nic wspólnego z testami wykonywanymi z surowicy krwi, które mają za zadanie oznaczenie antygenów (pokarmów), na które organizm reaguje wytwarzaniem przeciwciał.
W przypadku nietolerancji pokarmowych wykonujemy ocenę aktywności i wytwarzania enzymów odpowiedzialnych za rozkład surowców!

No to po tym krótkim wstępie otwieram cykl NIETOLERANCJE POKARMOWE I ALERGIE POKARMOWE!!
Mam nadzieję, że w 5 częściach się zmieszczę.

Zapraszam do dyskusji w komentarzach :)


4 komentarze:

  1. Świetny artykuł, dziękuję za rzetelną porcję informacji :) Sama jestem zupełnie zdrowa, jeśli chodzi o jakiekolwiek alergie i nietolerancje, zaś moja córka ma ich conajmniej kilka. Wykonałyśmy kilkukrotnie wiarygodne testy od http://www.alergiczne.info/testy-alergiczne/badania-alergiczne-z-krwi/ i faktycznie, okazało się, że ma alergię na nabiał i gluten.

    OdpowiedzUsuń
  2. W nietolerancji najbardziej uciążliwe są według mnie bóle brzucha oraz biegunka, strona główna - eurolinefood.pl pokazuje czym grozi lekceważenie objawów. Można tam także kupić odpowiedniej jakości testy które potwierdzą nam jakich produktów musimy w naszej diecie unikać.

    OdpowiedzUsuń
  3. U dzieci coraz częściej pojawiają się różnego rodzaju nietolerancje i zamiast zwykłego mleka, należy im podawać specjalistyczne jak np. https://humana-baby.pl/kategoria/mleka-specjalistyczne/ . Dzięki temu problemy z brzuszkiem mijają i układ pokarmowy rozwija się prawidłowo

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety tak jest, też zauważyłam taką tendencje. Z tym że jeśli dziecko jest na mleku matki to tragedii nie ma, mama po prostu musi unikać produktów, które alergizują. Jeśli potrzebujecie porad w kwestii karmienia piersią to odsyłam na https://www.lansinoh.pl/

    OdpowiedzUsuń