Zwyrodnienie stawów to temat o ciężkim kalibrze. Nie jestem lekarzem. Natomiast pomyślałam, że zebranie ogólnych wiadomości na tej stronie pomoże wam zgłębić temat i zobaczyć jak ważna jest profilaktyka zdrowych stawów od najmłodszych lat.
Co wpływa na powstanie zwyrodnienia stawów?
- urazy;
- zakażenia;
- reumatoidalne zapalenie stawów;
- wrodzone zaburzenia budowy;
- cukrzyca;
- nadczynność przytarczyc;
- otyłość;
- czynniki zawodowe (np. uprawianie zawodowo sportów);
Inne czynniki które zwiększają ryzyko wystąpienia choroby:
- płeć żeńska ( choroba nasila się po menopauzie);
- wiek (ryzyko zwiększa się z wiekiem);
- czynniki genetyczne.
Jeśli zauważyliśmy u siebie któryś z następujących objawów:
~ ból - typowy jest ból mechaniczny, występujący przy ruchach stawu i ustępujący w spoczynku; nasila się pod koniec dnia;
~ sztywność - często występuje tzw. sztywność poranna (po obudzeniu się), ustępująca z reguły po kilku minutach;
~ trzeszczenia - mogą być odczuwalne przy ruchach stawu z powodu tarcia o siebie nierównych powierzchni stawowych;
~ zniekształcenie i poszerzenie obrysów - wynika ze zmiany osi ustawienia stawu, powstawania wyrośli kostnych (osteofitów), wysięku;
Należy zastosować leczenie (farmakologiczne, chirurgiczne, rehabilitacja, zabiegi "termiczne" i inne). Skoro blog prowadzę z punktu widzenia dietetyka stąd skupię się na zmianach nawyków, które mogą przyczynić się do spowolnienia choroby, która niestety z biegiem czasu postępuje.
Po pierwsze, należy skupić się na regularnej aktywności fizycznej (np. długie spacery, gimnastyka, pilates, praca w ogrodzie, pływanie i inne). Dzięki ćwiczeniom zwiększamy zakres ruchu w stawie i wzmacniamy otaczające go mięśnie. Ćwiczenia pomagają również w obniżeniu/ utrzymaniu masy ciała. Zmniejszenie masy ciała powoduje znaczne spowolnienie choroby oraz zmniejszenie bólu.
Po drugie, co warto włączyć do codziennej diety? Kleiki, zupy przygotowywane na wywarach z kości, różnego rodzaju galaretki mięsne (domowe, bez konserwantów), "zimne nóżki", sardynki (całe), szprotki (całe), duże ilości warzyw bogatych w witaminę C (pomagają w syntezie kolagenu): marchew, szpinak, sałata, pietruszka, szczypior, szczaw.
Warto również spożywać produkty bogate w omega-3 (zmniejszają tendencję do stanów zapalnych): orzechy włoskie/ olej z orzechów włoskich, olej lniany/ siemię lniane, olej z kryla/ tran.
Zalecam z diety wyeliminować nabiał, który ma działanie pro zapalne. Warto przed zastosowaniem diety wykonać testy na nietolerancje pokarmowe (ImmuPro, FoodDetective i inne).
Aby dieta miała działanie lecznicze, należy jej skrupulatnie przestrzegać, a pierwsze zmiany (takie jak zmniejszony ból lub jego częstotliwość) możemy zauważyć już po okresie 3 miesięcy.
Zwyrodnienie stawów to temat rzeka, na który można by napisać książkę. Post jest dość ogólny dlatego w razie pytań warto zacząć merytoryczną dyskusję w komentarzach ;)
Do usłyszenia jutro :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz